Brandeis University
Abraham Shapiro Academic Complex

Waltham, MA

This adaptive reuse project transformed the former AJHS Headquarters and Archive at Brandeis University into a dynamic academic complex. MDS cut windows into existing cast-in-place concrete panels, added a glazed addition, and replaced light monitors with skylights in the two-story atrium, creating an open, daylit environment from what had been a forbidding, bunker-like structure. Skylights were added to the two-story atrium of the 1966 structure to make a dramatic student, faculty and staff commons, with casual seating and work areas.

 Abraham Shapiro Academic Complex

Abraham Shapiro Academic Complex

 Conditions prior to our renovation and adaptive reuse

Conditions prior to our renovation and adaptive reuse

A new entrance reorients the facility and rooftop HVAC units and chases embedded in office walls minimize structural penetration and accommodate existing low ceiling clearances. The glazed entrance addition hides the blank facade, while providing access to all levels, and reorients the facility to present a welcoming face to the heart of the campus.

Photos by John Horner
 Atrium

Atrium

 Classroom

Classroom


Other Projects: